Alma:
Előnyei:
- C-vitamin forrás - C-vitamin tartalma fajtánként változó
- jótékonyan hat a székrekedésre, hasmenésre
Egészséges eledel, laktató, lédús és üdítő. Némelyik fajtája megfelelő forrása az ANTIOXIDÁNS hatású és az immunrendszert erősítő C-vitaminnak. Energiatartalma arányleg kicsi, viszont jelentős mennyiségű gyümölcscukrot ( fruktózt ) tartalmaz. Ez egy egyszerű cukor, mely édesebb a répacukornál, a szervezet lassabban dolgozza fel, s így hatására a vércukorszint, csak lassabban emelkedik- ezért korlátozott mennyiségben cukorbetegek is fogyaszthatják. A természetes gyógymódok hívei az almát éretten és nyersen székrekedésre, párolva hasmenésre, gyomor-és bélhurut, dunsztkötés formájában pedig különböző bőrgyulladások ellen használják.
Magyarországon ismertebb fajták: Jonatán, Idared, Jonadel, Jonager,Jonagold, Éva, Gloster, Golden Delicious, Starking, Húsvéti Rozmaring, Ceglédi Piros, Asztraháni Piros, Aranyparmen, Londoni Pepin, Téli Aranyparmen